Yoga

De oorsprong van yoga.
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yug dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de  verbinding tussen lichaam en geest.  De yoga van Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.

Balans tussen lichaam en geest.
In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord en zoekt men naar manieren om zich te ontspannen en gezond te blijven.
Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam en komt er een bewustwordingsproces op gang. 

 

 

Waarom yoga?

  • Ik wil leren me beter te ontspannen

  • Ik adem niet op de juiste manier, ik wil dat beter gaan doen

  • De huisarts/ fysiotherapeut raadde me aan om op yoga te gaan

  • Ik wil graag tijd voor mezelf, thuis kom ik daar niet aan toe

  • Ik wil meer tot mezelf komen

  • Ik wil me meer bewust worden van mijn lichaam

  • ik wil meer beheersing van mijn lichaam

  • ik wil mijn evenwichtsgevoel verbeteren

  • Ik wil soepeler worden

  • Ik wil mijn spiritualiteit ontwikkelen

Voor wie?

Yoga is geschikt voor jong en oud. De oefeningen variëren van zeer krachtig tot heel zacht en kunnen als het nodig is worden aangepast zodat je de houdingen kunt doen met de mogelijkheden van jouw lichaam. Iedere les is zorgvuldig opgebouwd en varieert van week tot week.
Het is daarom belangrijk dat je een yogadocent vindt met een stijl die bij je past. Wij bieden Hatha Yoga en Yin Yoga aan.  Je kunt op ieder gewenst moment beginnen.  Wij zijn lid van de Vereniging van Yogadocenten Nederland www.vyn.nu

yoga schijndel

Meer informatie

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen (asana's). Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren.Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen, de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Iedere les eindigt met een eindontspanning.

In Hatha Yoga is er veel aandacht voor de Asana’s (yogahoudingen) in combinatie met de adem. De houdingen zijn iedere week anders; soms rustig, dan weer krachtig maar ook houdingen die je uitdagen.
Yoga houdingen verbeteren je lichaamshouding, versterken en verlengen spieren en zo kun je klachten verminderen of voorkomen. Het beoefenen van yoga vergroot je lichaamsbewustzijn en brengt lichaam en geest meer in balans. De les eindigt altijd met een eindontspanning. 
Je doet de oefeningen met de mogelijkheden van jouw lichaam dus de les is zowel voor beginners, alsook voor gevorderden geschikt.

In Yin yoga worden houdingen zo'n 2 tot 5 minuten vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. De les is juist zo fijn doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Alle houdingen worden zittend óf liggend uitgevoerd. De lessen hebben een rustig en meditatief karakter. Yin yoga is een goede manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. Dus met name geschikt bij stijfheid of klachten zoals reuma en fibromyalgie. 

Resultaten van yoga

- een diepe ontspanning 
- het weer voelen stromen van energie in je lichaam
- oplossen van bepaalde pijntjes in je lichaam
- ontspanning in je hoofd, rust in je gedachten
- soepeler worden van je lichaam
- van 'DOEN' (Yang) naar meer ZIJN (Yin)

                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                

 

 

yogacentrum schijndel
yogales schijndel
starten met yoga? Zen Natuurlijk heeft verschillende vormen zoals yin yoga en hatha yoga